548 óra New York

Nézz körbe 1911 New York-jában, színesben

Nézz körbe 1911 New York-jában, színesben

Mindjárt nem tűnik annyira távolinak 1911, ha színes mozgóképen nézegethetsz utcán sétáló, villamoson álló vagy autóban ülő embereket mai szemnek is ismerős helyeken. Mondjuk a Brooklyn híd vagy a Flatiron előtt, amiken alig fogott az idő.

flatiron_new_york_regen.png

Színesben látni a kora huszadik századot mindig izgalmas, az egyre okosabb, mesterséges intelligenciákra épülő programoknak hála pedig egyre több ilyen képgyűjtemény, videó jön szembe. Ez a nyolcperces videó is eredetileg fekete-fehérben, lényegesen rosszabb minőségben rögzített felvételek digitális felújításával készült.

Mind a színek, mind a 4K-s minőség az utómunka eredménye. Az eredeti képeket egy svéd filmstúdió, a Svenska Biografteatern rögzítette 1911-es New York-i útján. Ezekhez a képkockákhoz nyúlt hozzá Denis Shiryaev, aki ráküldte a videóra a DeOldify nevű képrestaurátor programot. Az eredmény ez a 109 éves időutazás Manhattan szívébe.

Ha bírod a nagyon régi, mégis színes fotókat/videókat, és nézegetnél ilyeneket New York-ról, ezeket a posztokat ajánljuk még:

Utólag színezett fotókon a kora huszadik századi New York

Két perc színesben New York első felhőkarcolóinak építőivel

Színes életképek a 40-es évek New York-járól

 

Nézz körbe 1911 New York-jában, színesben Tovább
Booking.com
Így néz ki a fülkéből egy nappali landolás a JFK-n

Így néz ki a fülkéből egy nappali landolás a JFK-n

A két évvel korábbi, általunk már körberajongott éjszakai landolás nem az utolsó New York-i leszállós videó volt a High Pressure Aviation Films-től. A pilótafülke-pornó műfaj méltán népszerű szereplői megint egy 777-est kameráztak be; itt most nappal lehet megnézni, milyen egy leszállás Long Island felől érkezve.

new_york_landolas_jfk.png

Az éjszakai videóval összenézve már azért is érdekes ez a nappali verzió, mert itt egész más irányból megy a végjáték. A korábbi videón Lido Beach fölött fordultak rá a pilóták a pályára, itt pedig a parttal közel merőlegesen, kicsit délről célozzák be a 777-esnek a landolást. Ez ugyanis a Jamaica-öbölbe mélyen benyúló 4L/22R futópálya, amire leszállnak. Ami még érdekes benne, az a Long Islandhez közel vizeken aktív hajóforgalom, ami még utasként is feltűnhetett, ha landoltál már a JFK-n, na meg jól látszik a videón, milyen messze van a reptér a belvárostól: a Rockaway Park fölött repülve nagyon apró a háttérben a manhattani felhőkarcolósor.

A készítők sajnos nem engedélyezik a beágyazott lejátszást, a YT-ra kell menni érte, hogy megnézhesd. :(

Az éjszakai változat nekünk jobban bejött, abban több infó jött át a pilóták gépészkedéséből is. Még egyszer a link hozzá: itt találod.

Így néz ki a fülkéből egy nappali landolás a JFK-n Tovább
Utólag színezett fotókon a kora huszadik századi New York

Utólag színezett fotókon a kora huszadik századi New York

Bár egy kevés színes fotó New York-ról is fennmaradt a huszadik század első évtizedeiből, a legtöbb nem fekete-fehér képet az utólagos színezéseknek köszönhetjük. Ez a lenti gyűjtés is ilyenekből áll össze; ezt végiglapozva talán megsejtheted, milyen lehetett az élet a ma is álló téglaépületek és felhőkarcolók alatt három-négy emberöltővel ezelőtt.

 

epulo_manhattan_bridge_1908.jpgÉpül a Manhattan Bridge ezen az 1908-as fotón. Nagyjából ugyaninnen látható a híd az 1989-es Volt egyszer egy Amerika híres jelenetében

 

1905.jpgLótetem mellett csoportosuló gyerekek 1905-ből

 

72nd_street_and_broadway_tuzoltokocsi_1910_korul.jpgTűzoltókocsi siet a Broadway és a 72. utca találkozásánál 1910 körül. Ma így néz ki a környék

 

1910_korul_metrokocsiban.jpgNagyon más idők New York-i metrója 1910 körül. Ha megnéznéd, milyen volt ugyanez a metró a legsötétebb éveiben, hatvan, hetven évvel később, itt van egy jó gyűjtés róla

 

1912_juliusa.jpgA valahonnan északról hozott jéggel hűsölnek a gyerekek 1912 júliusában. A huszadik század elején még egész komoly ipara volt az ezer kilométereken átívelő jégszállításnak

 

waldorf_astoria_1930_epul_acelmunkasok.jpgÉpül a Waldorf Astoria új, ma is álló épülete. A konyhájáról világhírű hotel New York egyik legnevesebbje, ezen a  beállított 1930-as fotón is a nívót próbálták érzékeltetni, ahogy az építőmunkások megkapják az ebédjüket a pincérektől

 

harlemi_iskolasok_1930.jpgHarlemi iskolás srácok 1930-ban

 

central_park_nyomornegyed_1933.jpg

Nyomornegyed Manhattan közepén, méghozzá a Central Parkban a gazdasági világválság idején, 1933-ban. A témában egy jó poszt erre, itt pedig egy másik fotó a bódékról, amin jobban látszik, hogy ez bizony tényleg a Central Park

 

esb_ablakmoso_1936.jpgHárom évvel és Roosevelt New Deal-jével később már van ok a boldogságra. Az Empire State Buildinget takarítja épp ez a vidám ablakmosó ezen az 1936-os fotón

 

manhattann_bide_1936.jpg

 Ez megint a Manhattan Bridge Brooklynból, de itt már jó ideje áll. 1936-os fotó

 

1943_times_square.jpgPillanatkép a Times Square-ről a második világháború idejéről, 1943 nyaráról

 

1945_lower_manhattan.jpg5 cent a frissen pörkölt mogyoró. 1945, valahol Dél-Manhattanben

 

west_harlem_1946.jpgWest Harlemben együtt pancsoló fekete és fehér gyerekek 1946-ból. Azokban az időkben kevés államban lehetett volna elkészíteni egy ilyen fotót

 

Ha elmászkálnál még a régi New York-ban, ide kattintva több hasonló posztot találsz a múltból.

Utólag színezett fotókon a kora huszadik századi New York Tovább
Tennél egy kis New Yorkot a karácsonyfádra?

Tennél egy kis New Yorkot a karácsonyfádra?

Ilyen se volt még, de most van miért: terméket ajánlunk, méghozzá háztájit. A bloghoz családi ágon köthetőek ezek a kézzel festett fakorongok, New York-fanoknak tökéletes karácsonyfadíszek.    

karacsonyfadisz_new_york.jpg

Adélnak eddig nem sok látszata volt a blogon, pedig köze az volt hozzá. Anno az ő ötlete volt, hogy egy utunk hossza után kereszteljük el (548 óra), az a 2011-es út pedig az volt, amiért az egész blog is indult és aminek az archívum még őrzi a nyomát. Szóval Adél (aki amúgy esküvőkre tervez és készít mindenféle kiegészítőket) oldalágon kötődik a bloghoz és New Yorkhoz, utóbbi kötődés miatt állt neki - sok más dísz mellett - ezeknek a nagyon New York-i karácsonyfadíszeknek.

new_york_karacsonyfadisz.jpg

Az I NY a hetvenes évek óta a város szlogenje. Egy turistáknak szánt kampányból született, mára viszont nem csak a szuveníreken van ott mindenütt, de rengeteg grafitin és ezerféle helyen tűnik fel New Yorkban. És ott lehet akár a karácsonyfádon is. A korongok teljesen kézi készítésűek a faág felszeletelésétől az abból lett korongok megfestéséig. Amiket a fotókon látsz, azok hat centi átmérőjűek, azaz kábé akkorák mint egy átlagos méretű karácsonyfadísz.  

karacsonyfadisz_newyork.jpg

Ha szeretnél ilyet a fádra, itt éred el Adélt emailben (thelbdesign@gmail.com), de a Facebook-oldalán vagy az Instáján is írhatsz neki. A korongok darabára 450 forint, de van mennyiségi kedvezmény, ha többet szeretnél és akár más méretben is kérhetsz.

Tennél egy kis New Yorkot a karácsonyfádra? Tovább
Januárban New York-ban vagy? Irány a botanikus kert

Januárban New York-ban vagy? Irány a botanikus kert

Anno, amikor az oldalunkra próbáltuk összeszedni Bronx látnivalóit, nem volt könnyű dolgunk. Nem a város legvonzóbb kerülete, de valami jót azért lehet róla mondani: itt működik a város leggazdagabb botanikus kertje bő 120 éve már. És itt tartják a kilencvenes évek óta minden év végén és elején a Holiday Train Show-t, ami a nevével ellentétben a vonatoknál érdekesebb dologról szól.

4f9aca1fd692fbb7cb3884b054a69c55.jpg

Ez itt lent például a Yankee Stadion mása. Leginkább fából, de összességében mindenféle erdőben talált anyagok vegyeséből. A bronxi botanikus kert híres kiállítása ugyanis első sorban erről szól: mindenféle növényekből, ágakból, stb. felépítették New York leghíresebb örökségvédelem alatt álló vagy csak híres épületeit és elszórják őket a Haupt üvegház üvegkupolája alatt.

1992-ben indult a kiállítás, azóta gyarapszik a kert épületeinek száma; az idei kiállításon már több mint 175-et lehet megnézni. Az idei újdonságok közt van a One World Trade Center, egy Dél-Manhattani kompterminál, a Woolworth Building, de még az Oculust is megcsinálták. 

new-york-botanical-garden-holiday-train-show-2018-new-buildings-nyc-005.jpg

És hogy jönnek ide a vonatok? Azok teszik mozgalmassá az amúgy full statikus kiállítást. Végig kígyóznak a sínek a növények közé rejtett pályán, néhol a látogatók feje fölött a Brooklyn Bridge fából épült másán - azaz egyúttal végig is kísérik a látogatót a kert látnivalóin. Itt van egy nagy galériányi kedvcsináló arról, milyen csodás kiállítás ez, lejjebb pedig leírjuk, hogy tudod megnézni, ha a városban jársz.

A Holiday Train Show 2019. január 21-ig látogatható. A helyszín ugye a bronxi botanikus kert, ami egész pontosan itt van. A kiállítás holnapjáért pedig ide kattints. Azt írják, nagy az érdeklődés, így érdemes az oldalon előre foglalni, mert beesve nem biztos, hogy marad jegy. Ha pedig eljutsz oda, mindenképp dobj nekünk egy fotót.

Ja, ez itt még érdekes. Így készült az One WTC az idei kiállításra:

Januárban New York-ban vagy? Irány a botanikus kert Tovább
Voltunk az Egyenlítőben – itt visszanézheted

Voltunk az Egyenlítőben – itt visszanézheted

Több hete már, hogy hazajöttünk a New York-i forgatásról. A város magyarjaival forgatott dokunk még a vágóasztalon, de egy tévéadást azért összehoztunk az útról.

Az OzoneTV hívott be az Egyenlítő című műsorba, ami hol környezetvédelmi, hol utazós témákkal foglalkozik. Volt már nála vendég az általunk is imádott Travellina, de rengeteg érdekes hazai utazót, utazó bloggert hívtak már be mesélni. Végre ránk is sor került. Patrikkal mentünk és meséltünk szűk egy órán át a legutóbbi forgatásról, meg úgy általában New York-ról, egy New York-i utazásról. Ha érdekel, itt fogyaszd:

 

Az út posztjai:

- Indulás előtt

- 0. nap

- 1. nap

- Central Park-i videónk

- 2-3. nap

- 4-5. nap

- 6-7. nap

- 8-11. nap

- 12-14. nap

newyork.png

Voltunk az Egyenlítőben – itt visszanézheted Tovább
süti beállítások módosítása