548 óra New York

New York-ban is tüntetnek szombaton

New York-ban is tüntetnek szombaton

New York sem marad tüntetés nélkül április 14-én szombaton, egy csapat helyi magyar Jöjjünk össze a demokráciért! néven szervez megmozdulást a budapesti tüntetéssel egy időben. A szervezők a Washington Square Parkba várják az érdeklődőket szombat délre – őket kérdeztük az eseményről.

park.jpg

Washington Square Park

Hogy jött a tüntetés (ha nevezhetjük annak) ötlete, miért érzitek fontosnak, hogy a New York-i magyarság is megmutassa magát?

Már a szavazatszámlálás vége felé szóba jött, hogy össze kellene hozni egy találkozót a helyi magyarsággal, hogy beszélgethessünk a választás kimeneteléről, arról hogy a jövendő parlament összetétele merre fogja kormányozni az ország, a családaink, és a szabad demokrácia sorsát az elkövetkezendő években, akár évtizedekben. Az utóbbi nyolc év elég ijesztő példát állít, ha az ember megpróbálja megválaszolni ezeket a kérdéseket, és ez természetesen mindannyiunk életét befolyásolja akárhol is éljünk a világban, hiszen mind magyarok vagyunk. Mikor a diákok meghirdették a szombati budapesti tüntetést, adta magát a lehetőség, hogy mi is összejöjjünk, és támogassuk őket a távolból.Könnyű megmozgatni a New York-i magyarságot, ha a magyar közéletről van szó? Mennyire téma ez ott?

Az utóbbi négy-öt évben több sikeres megmozdulás is volt New York-ban, egyre növekvő számú érdeklődővel és résztvevővel. Mindannyiunkat millió szál köt Magyarországhoz, így a legtöbb résztvevő naprakész információkkal érkezik a magyar közéletről, magyar politikáról. A célunk mindig is az volt, hogy egy olyan fórumot hozzunk létre, ami nem kirekesztő, ahol őszinte beszélgetés és vita folyhat Magyarországról, és azt hiszem ezt sikerült is elérni. Talán a legjobb bizonyítéka ennek, hogy a közösség soha nem találta fontosnak, hogy vezetőt, vagy irányító egyéniséget válasszon az élére, ehelyett évről évre organikusan alakítja magát és összetart, mindig változik hogy éppen melyikünk szervez valamilyen találkozót, közös programot.

 

77wa2csakjrscydis.jpeg

Hogyan reagáltak az amerikai ismerőseitek a magyarországi választás eredményére, egyáltalán mennyire érdekel ez bárkit a környezetetekben a magyarokon kívül? Kérdezgetnek az amerikai ismerőseitek róla, értik, hogy miért háborodtak fel sokan országon belül és kívül a választás után?

Magyarország az utóbbi években rengeteg nemzetközi médiafigyelmet kapott, például az itteni vezető lap, a New York Times is rendszeresen foglalkozik a Mo-i eseményekkel, sajnos legtöbbször elszomorító, egy működő demokráciában élő embereknek ijesztő események miatt. A legtöbb helyinek van némi fogalma arról mi is folyik az országban, és gyakran érdeklődnek a legújabb hírekről. Sokan jártak Magyarországon és emlékeznek, hogy Magyarország a rendszerváltást követően sokáig a régió egyik éllovasa volt. Egyre többen vonnak bizonyos párhuzamokat a magyar vezetés, és a jelenlegi amerikai elnök között, ami természetesen jelentősen megnöveli a helyi érdeklődést a magyarországi események iránt.Miért a Washington Square Park lett a helyszín? Négy éve is tüntettek magyarok a városban, akkor a Magyar Konzulátus előtt. Nem gondolkoztatok ti is azon a helyszínen?

Több összejövetelünk is volt már a Magyar Konzulátus előtt, ahol azon kívül hogy a párt képviselői kijönnek lefotózni, vagy ránk hívják a rendőrséget (akik felvilágosítják őket arról, hogy törvényes demonstráció zajlik épp), nem sok interakcióra van lehetőség, hiszen az épület egy csendes, nem túl frekventált utcában van. Olyan helyen szerettünk volna összejönni, ami jelképes (történelmileg is és mostanság is a WSP sok fontos tüntetés színhelye), központi elhelyezkedésű, és ahol lesz lehetőség beszélgetni akár a helyi érdeklődőkkel is.

10620239_10154883486480713_8280032454508503818_o.jpg

A négy évvel korábbi tüntetés résztvevői


Mi lesz a menetrend? Lesznek beszédek, transzparensek?

Ahogy már említettem, a legtöbb összejövetelünk a párbeszédről szól. Tervezünk transzparenseket készíteni, és valamilyen jelképes gesztust is ki fogunk találni, amire már több példa volt a múltban, de formális beszédek nem lesznek ezen az összejövetelen.

 

A szervezők a tüntetés motivációjaként még hozzátették: itt is nagy volt a választási kedv, érezhetően többen szavaztunk mint 4 éve, minden ismerősünk szavazott és nagy érdeklődéssel várta az eredményeket. Meglep minket, hogy szombatig nem hirdetnek végleges eredményt, főleg a már eddig nyilvánosságra került rendellenességek és furcsaságok miatt. Ugyanis a választások tisztaságába vetett bizalom a demokrácia egyik alapja.

Ha New York-ban vagy és érdekel a megmozdulás, szombat délben irány a Washington Square Park. További infók az esemény Facebook-lapján.

New York-ban is tüntetnek szombaton Tovább
Két perc színesben New York első felhőkarcolóinak építőivel

Két perc színesben New York első felhőkarcolóinak építőivel

A 20-as, 30-as évek New York-ja sok jó fotós gyűjtés témája volt már, videót viszont nem sokat találni akkorról. Hát még színeset. Pedig nagyon aktív évek voltak ezek, itt lépte le New York a világot felhőkarcoló-építésben.

new_york_epitese.png

Manhattan első felhőkarcolóinak vasgerendáin védőfelszerelés nélkül kapaszkodó építőmunkások, a Chrysler Building art deco sasfejének rögzítése, sok-sok panorámakép a húszas évekbeli, egyre magasodó New Yorkról a magasból – ezeket mind megnézheted mozgóképen. A Smithsonian Intézetnek köszönhetjük ezt az utólag színezett kétperces videót a huszadik század első harmadából. Az America in Color-projetkből való, aminek többi videóját itt találod, ez itt pedig akkor az a bizonyos két perc:

Megnéznél még pár jó fotót Manhattan első felhőkarcolóinak építőiről? Akkor ajánljuk Kilenc ritkán látott fotó Mahattan építőiről című posztunkat vagy az Így épültek ők-sorozat első részét.

Két perc színesben New York első felhőkarcolóinak építőivel Tovább
25 kép a 35 évvel korábbi New Yorkról

25 kép a 35 évvel korábbi New Yorkról

Bár New York ma egyike az USA legmodernebb, legdrágább és legbiztonságosabb városainak, nem könnyű elszakadni a huszadik századi múltjától. A város már levetkőzte azokat a nagyon más időket, az archívumok viszont még tele vannak szuper képekkel, van miből meríteni egy ilyen gyűjteményes poszthoz.

Ez a gyűjtés most egy egykori magnumos fotóriporter, Thomas Hoepker 1983-ból munkáiból született. A német származású fotóst élete java New York-hoz kötötte, évtizedeken át dokumentálta a város napjait. Fotózott 2001. szeptember 11-én is, nem is akármilyen képeket, de az egy egész másik sztori. Az 35 éves időutazás pedig...

manhattan.jpg

Egy lover's lane a Hudson túlsó felén. Az angolban ez egy kifejezés olyan környékekre, ahova gyakran járnak a párok romantikázni, szexelni. Használják ezt mint eufemizmust vöröslámpás negyedekre is  

 12.jpg

Háztetős buli (rooftop party) Chelsea-ben. A képen nagy hajjal, dögös ruhában Diane Brill, a New York-i partiélet akkoriban központi alakja

 

3.jpgEz is Manhattan ám ugyanabban az évben, csak sokkal északabbra. East Harlem lakói üldögélnek a nehéz éveit élő városnegyedben 

 

6.jpgEgy Queens-i temető, háttérben Manhattannnel

 

5.jpgNapozó srác East Village-ben

 

1.jpgVegyes rasszú pár a Central Parkban. A nyolcvanas években még ritka látvány volt az ilyen

 

7.jpgAutóroncs Dél-Bronxban. New York akkori állapotát jól tükrözi a kép, ha nem hiszed, nézd meg ezt a gyűjtést: Anno 80-as évek. Vagy ezt: Lepratelep is volt a világ legjobb városa

 

ny.jpgGalériamegnyitó buli SoHo-ban

 

bet.jpgFürdőző vadkacsák Queens-ben, a JFK reptér mellett, háttérben Manhattan felhőkarcolói

 

13.jpg

Háztető Közép-Manhattanben

 

8.jpgZsidók a brooklyni Lubavitcher zsinagóga előtt

 

9.jpg

Gyerekek játszanak a megnyitott tűzcsap vizében egy forró napon Harlemben

 

4.jpg

Annyi biztos, hogy ez a Fifth Avenue, de hogy ki ő és milyen bringát tol, nem sikerült megfejteni

 

2.jpg

Térdig hóban a Kínai negyedben. Ez itt konkrétan a Canal Street

 14.jpg

Futó melegít a Central Parkban

 

17.jpg

Idős asszony sok csomaggal

 

10.jpg

Filmforgatás jelmezei valahol a Park Avenue-n

 

15.jpg

Utcakép Harlemből

 

19.jpg

Romos kikötői épület Wetway-en

 

21.jpg

Varrógépbolt a West 25 Streeten. Az utca egy szakaszán ma is sok a ruházattal/szabászattal kapcsolatos üzlet

 

20.jpg

A Central Parkban télen

 

18.jpg

Lány rádióval a Washington Square Parkban

 

thomas_hoepker_nyc_1983_36.jpg

Autós az éves melegfelvonulásra menet. A New York-i Gay Pride-ot máig megrendezik minden év júniusában. Ide kattintva elolvashatod, milyen volt belülről a 2015-ös 

 

thomas_hoepker_nyc_1983_8.jpg

Rendőrök a Szent Patrik napi parádén

 

22.jpg

Metrózó nő. A környezet ne lepjen meg, a New York-i metró évtizedeken át ilyen balkáni volt. Ha nem hiszed, katt ide

 

Nem volt elég, olvasgatnál, nézegetnél még posztokat New York múltjáról? Ezalatt a címke alatt sok érdekeset találsz: anno.  

25 kép a 35 évvel korábbi New Yorkról Tovább
Amerikába készülsz? Vigyázz, lehúzhatnak az ESTA-val

Amerikába készülsz? Vigyázz, lehúzhatnak az ESTA-val

14 dollár ha ennél többet fizettél valaha a vízummentes amerikai belépéshez szükséges ESTA-ért, akkor téged lehúztak. Tele a net könnyű ügyintézést ígérő, komoly felárért dolgozó honlapokkal, pedig egy ESTA igénylése egyenes úton is tökegyszerű.

amerikai_hataratlepes_1.jpg

2008 november óta magyar állampolgárként már nem csak vízummal léphetsz be az USA-ba, hála a vízummentességi programnak, aminek sok más ország mellett Magyarország is a tagja. A 90 napot meg nem haladó beutazáshoz így az érvényes útlevél mellett elég egy jóváhagyott ESTA (Electronic System for Travel Authorization) engedély. Ezt csak online lehet igényelni, az Amerikai Belbiztonsági Minisztériumnak külön magyar nyelvű (jobb felül kiválasztható) felülete van hozzá, ami itt elérhető.

Az illetékes amerikai minisztérium honlapján egy alapos kérdőívet kell végigtölteni az ESTA-hoz: elkérik valamennyi elérhetőségedet (postacím, telefonszám, mailcím), még a közösségi médiás profiljaidat is (ez legalább opcionális). Meg kell adni a szülők nevét, az útlevélszámod, plusz rákérdeznek olyan banális dolgokra, mint hogy terrorista vagy-e, részt vettél-e valaha népirtásban és ehhez hasonlók. A felület tele van egyértelmű kérdésekkel, ha tudsz olvasni magyarul és/vagy nem vagy szellemi fogyatékos, percek alatt kitölthető. A végén mindezért az igénylési folyamatért a hivatalos felületen 14 dollárt kell fizetni bankkártyás fizetéssel. Egy centtel sem többet.

esta_igenyles.jpg

Az ESTA-intézésére rengetegen rárepültek. Sok utazó nyilván ráparázik, hogy elszúr valamit és oda az utazás, így megnyugtatja, ha egy oldalon azt ígérik, elintézik helyette a dolgot. Tele a net mindenféle nyelvű honlapokkal, ahol az adott ország állampolgárainak azt ígérik, intézési díjért cserébe átveszik az ügyfél helyett a kitöltést, mintha bármiféle nehézségről szó lenne. Magyar nyelven is akadnak ilyenek:

- estavisa.hu – 72 dollárt kérnek mindennel együtt

- esta.us/evisaonline.com – 88 dollárt kérnek mindennel együtt.

- estausa.com/hu – Itt 83 dollár és a honlapon elegánsan nem fordították le azt a részt, ahol leírják, hogy ők amúgy csak egy harmadik fél:

 kamu_esta.png

A legszebb, hogy ezek az oldalak sem garantálják az ESTA-igénylés biztos elfogadását. Hogy is garantálhatnák, hiszen csak elkérik az adataid, semmi közük az USA illetékes szerveihez. Szóval még egyszer a tanulság: ha ESTA-ra van szükséged, menj fel az erre született hivatalos felületre, töltsd ki, amit kell, fizesd ki a 14 dollárt és ennyi.

Ha az ESTA-d megvan, még hátra van az amerikai határátlépés, amiről sok rémhír terjed a neten. Nem olyan nagy ügy az sem, itt minden fontosat megtalálsz róla: Amerikai határátlépés

 

 

Amerikába készülsz? Vigyázz, lehúzhatnak az ESTA-val Tovább
Képek a New York-i metró legsötétebb éveiből

Képek a New York-i metró legsötétebb éveiből

A 70-es, 80-as évek New York-ja maga volt a földi pokol, hát még a város metróhálózata. Szántunk már posztot azoknak a sötét, koszos éveknek, sőt, az akkori metrónak is, de Willy Spiller képeit kár lenne nem megmutatni.

1.jpg

A svájci Spiller 1977 és 1984 között élt a városban. Közelről látta, ahogy a friss polgármester, Ed Koch vezetése alatt visszatáncol a csőd széléről New York és hogy még ha lassan is, de elindul az úton, aminek hála valamikor a kilencvenes években egy modern világváros lett belőle.

Tényleg borzalmas idők voltak ezek itt harminc-negyven éve magas bűnözési rátával, szeméttel, graffitivel és hajléktalannal teli utcákkal, lelakott, veszélyes metróhálózattal. A nyolcvanas években a New York-i rendőrség folyamatosan 2300 járőrt dolgoztatott a föld alatt, de még így is százával jelentettek súlyos bűncselekményeket minden héten. Spiller ezekben az időkben fotózott éveken át, igaz, ő nem annyira a bűnt kereste, mint a korszak romantikáját. Íme néhány kép a legjobbakból.

2.jpg

6.jpg

10.jpg

3.jpg

8.jpg

12.jpg

5.jpg

11.jpg

4.jpg

7.jpg

9.jpg

13.jpg

14.jpg

Willy Spiller New York-i fotóit nemrég újra kiadták egy fotókönyvben, de sajnos már az a kiadás is elfogyott, a régi kiadásoknak pedig semmi nyoma a neten. Ha a mai biztonságos New York-i metrózás, pontosabban a város metróhálózatának használata érdekel, arról amúgy itt olvashatsz.

Képek a New York-i metró legsötétebb éveiből Tovább
Így telik New York idei első nagy havazása

Így telik New York idei első nagy havazása

Két éve már tettünk egy próbát, hogy a kinti magyarokat aktivizálva bemutassuk az akkori hóhelyzetet. Most megint átment a városon egy komoly hóvihar, így újra megmozgattuk a blogolvasókat, FB-követőket, New York-i barátokat, ebből lett ez a nagy gyűjtőposzt a hóhelyzetről sok képpel, videóval.

   

nrt.jpgHa valaki ne tudná, a Keleti-Partot rekordhideggel és erős hóviharokkal köszöntötte 2018. Bostonban egész utcák fagytak be autókkal együtt a jeges áradás után, a massachusettsi partoknál fagyott cápákat dobott partra a víz, még Miami környékén is 5 fok alá hűlt a hőmérséklet, így arrafelé megdermedt leguánok potyognak a fákról. Na, de vissza New York-hoz és a kinti magyarokhoz. A város is sok havat kapott az elmúlt napokban, sok helyen bezártak az iskolák, ezerszám töröltek repülőjáratokat, a hatóságok otthonmaradásra kérték az embereket a vihar idején, de messze nem katasztrofális a helyzet; ma reggel néhol már a nap is kisütött, rendben jártak a buszok.

Béla Brooklynból

Béla a filmiparban melózik, nem meglepő módon videóban küldött tájékoztatást a brooklyni helyzetről. Épp a munkába tartott, amikor elküldte nekünk ezt a videót az utcán sétálva. Íme, a mai helyzet: 

Tamara Queens-ből

Tamara írta délelőtt: Most napsütéses az idő, de úgy tudom, délután szeles lesz. Queens-ből, Kew Gardenből jött az infó, kaptunk mellé egy cuki életképet is:

new_york_ho.jpg

Andrea Manhattanből

Hiába a város központja, Manhattan sem ússza meg a havat. Úgy fest, itt is maradt még dolga a hókotróknak.

manhattan.jpg

Evelin Brooklynból

Rámfagyott a mosoly – írta Evelin a csatolt képhez. Azt mondja, a csütörtök gáz volt, de pénteken már járhatóak voltak az utak. „Megbirkóznak vele, de arra ösztönöznek mindenkit, hogy ne menjen sehova. Suli se volt, de a metró járt végig.„

havazas.jpg

Tibor Brooklynból

Ha már hókotró: Tibor videózott egyet. Ő is azt írta, hogy csak hideg van és fúj a szél, de már minden oké, a nagy hóvihar két napja volt.


Timi Brooklynból

:D:D:D

image2.jpg

 

Szabina Brooklyn-ból

Szabina is napsütésről írt, Dyker Heights-ról küldte ezt a friss reggeli képet. Itt azért már elég kezeltnek tűnik a helyzet.

26694350_1668457776547417_213296696_n.jpg 

Barnabás Brooklynból

Barnabás egy dolgot nem szeret New York-ban, az pedig a hosszú, csapadékos hideg tél. Ezek most nagyon nem az ő napjai: ez is Dyker Heights itt egy rosszabb pillanatban.

Ez már azután, hogy elállt a szél. Feladat: ásd ki a Mustangot.

rw.jpg

 

Katalin Manhattanből

Katalintól érkezett ez az unokás-kirándulós kép egyenesen a Central Parkból.

26168514_10208326565040288_7585309289342292941_n.jpg 

Edit Manhattanből

Szintén a Central Park, Edit küldte ezt a hóemberes-szökőkutas képet.

26238773_1519334148188249_8737321406777196848_n.jpg

Gábor Long Islandről

Kicsit odébb, Oceanside-on így nézett ki a vihar utáni reggel az utcán.

img_0120.JPG

Teri Brooklynból

Teri Brooklynból, egy nagy hólapátolás előtt. Kattintásra galéria nyílik.

Celesztin Brooklynból

Ez is Brooklynból jött ma. Nagyon más a kép, mint egy random magyar utcán ma reggelről, de várhatóan ez a havazás már nem bénítja meg New Yorkot.

brooklyn_ho.jpg

 

Viktor Staten Islandről

A legkiesőbb került sem úszta meg. Ez itt Viktor ajtaja a vihar után.

staten_island_ho.jpg

 

Timi Brooklynból

Volt itt lapátolni való. Timitől kaptuk ezeket az előtte/utána képeket.

brooklynini_havazas.jpg

26196489_1902911606493047_2195039095277792854_n.jpg

Timi Manhattanből

A manhattani Budapest kávézó a nagy vihar napján.

26168738_1902904663160408_6126528917941110446_n.jpg

 

Zsuzsanna Carstadból

Ez már a szomszédból, New Jersey-ből jött. Oda is jutott hó elég, tegnap legalábbis még így nézett ki a kertvárosi utca.

26219380_1731698860208590_521036408006657583_n.jpg

Zsuzsa Manhattan

A Union Square-ről kaptunk egy kisebb galériát.

Fecó galériája

Fecó már Magyarországon van, de hazaút előtt még pont elkapta a havat. Körbe is fotózta alaposan a várost, gigagalériáját a képre kattintva éred el:

New York-ban vagy és van egy jó képed, sztorid, videód a hóviharról? Küldd el nekünk az 548oranewyork/kukac/gmail.com címre.

Így telik New York idei első nagy havazása Tovább